Blog van SINN

Wat willen we onze kinderen meegeven?

Door: Miek Hehenkamp - 27-8-2015


Wat willen wij onze kinderen meegeven?

Onze eigen herinneringen aan vroeger. Voor mij bestaan die uit groene weilanden met koren,- en pinksterbloemen (wie kent ze nog…). Struinen door hoge maisvelden en schieten op raven met een zelfgemaakte katapult. Een echt ‘langs-het-tuinpad-van-mijn-vader-gevoel’. Welke herinneringen willen wij onze kinderen meegeven voor later? Wat willen we behouden: gaan we dat wat vroeger was in een nieuw jasjes steken? Of is het voorgoed voorbij?

Iedereen, of je nu ouder, leerkracht, onderwijsassistent of leidster naschoolse opvang bent: allemaal willen we de kinderen die aan ons zijn toevertrouwd een onbekommerde jeugd geven. Dat slootje springen van vroeger, het vrije gevoel: we zien het terug komen in natuurlijke speelplaatsen, de bijenhotels en de moestuintjes in een hoek van het schoolplein. Ik zag vorige week een katapult in een prachtige retro-doos liggen bij de Sissy Boy in Alkmaar. Voorbeelden van dat wat vroeger was opnieuw introduceren. Sommige dingen zijn ook tijdloos...

Maar we willen ook dat onze kinderen ‘klaar’ zijn voor later. Competent en vaardig voor de toekomst. Een toekomst waarin niemand ons precies kan vertellen hoe het er uit zal zien. We weten al lang dat onze kinderen banen gaan invullen waarvan we het bestaan nu nog niet kennen.

21 century skills: flexibel zijn, keuzes kunnen maken, relaties aangaan… Vaardigheden die belangrijk zijn om te kunnen leven in de onzekere, hectische samenleving van straks.

 

Maar hoe doen we dat?                     

Drie tips voor een ruime blik, het vrije gevoel vanuit het weidse platteland om straks flexibel te kunnen gedijen in een complexe samenleving:

  • Leer kinderen ver-te-kijken, maar leer ze ook te focussen: de wereld van straks is vele malen breder dan dat ie nu al is. Keuzes maken én ‘inzoomen’ om in die wereld van waanzinnig veel aanbod en prikkels niet gillend gek te worden, is noodzakelijk;
  • Geef kinderen een frisse blik: iedereen is anders, iedereen verdient een ‘vol-waardig’ plekje, want iedereen woont bij-je-om-de-hoek.
  • Leer kinderen samen werken: we hebben elkaar nodig. Mensen zijn sociale wezens en zullen altijd de verbinding blijven opzoeken. Of je nou samen slootje springt of bij Google in Delfzijl je targets haalt: samen is het zoveel leuker. 

Trouwens….elke medewerker bij Google heeft 20% “slootje-spring-tijd”. Tijd om waar maar ook, en op welke wijze dan ook, geïnspireerd te raken en ideeën op te doen. Het bewust opzoeken van rust en ruimte, alleen of met collega’s; bij Google is het eens in de zoveel tijd verplichte kost.

Loop dat tuinpad van je vader nog maar regelmatig een stukje op! Frisse energie gegarandeerd.

Inspiratie opdoen? Kijk op www.onderwijs2032.nl en hoor wat kinderen, ouders en leerkrachten te vertellen hebben over wat we onze kinderen moeten meegeven.